Fraktfritt i Sverige & Danmark

0770-335 335

Ventilation

Ventilationen i ett växthus är viktigt för att växterna ska trivas. Det finns många olika tumregler när det kommer till ventilation. Detta för att behovet av ventilation varierar väldigt mycket. En grundregel är att det ska finnas luckor motsvarande 10-20% av växthusets golvyta. Behovet kan variera beroende på hur man odlar, vad man odlar, och hur soligt läge växthuset har.

Varför ventilation?

Växterna behöver co2 för att andas, vi människor försöker med många medel släppa ut så lite koldioxid som möjligt i atmosfären. Men växterna tycker det är jättebra, växterna använder koldioxid till att bygga upp sig själva. Och om man inte vädrar växthuset ordentligt kan växterna “kvävas”. Vilket gör att det självklara svaret till varför man ventilerar är för att växterna ska andas.

Men riktigt så enkelt är det inte, förutom att växterna ska andas så behöver man även cirkulera luften så den inte blir gammal. Gammal luft gör det lättare för exempelvis mögelangrepp och andra angrepp att attackera dina växter. Ett bra luftutbyte i växthuset bidrar därmed till att växterna växer bra och håller sig friska. Ungefär som frisk luft för oss människor!

Ventilation mot värme

Växthusen blir ofta varma under dagen då den samlar på sig värme från solens strålning. Ibland kan det bli lite för varmt och då sluter växterna att växa samt slutar att göra blommor och frukter. De flesta växter är precis som oss människor är det för varmt vill dom helst bara vara i en skuggig plats och svalka ner sig. Och det är precis det man kan behöva göra med växterna i sitt växthus ibland.

Ventilation i tak och dörrar kan ibland hjälpa för att få ner temperaturen på dom varmaste dagarna. Men ibland kommer det nog inte räcka när det är dags för sommarens värmeböljor. Då brukar vanliga alternativ vara att använda vit duk som man skuggar växterna med, eller helt enkelt spraya vatten på dom för att svalka av dom. Båda alternativen funkar utmärkt och båda används av professionella odlare världen över

Ventilation och kyla

När det är höst, vår och tidig/sen sommar så kan ibland temperaturerna på nätterna vara ganska låga. För att få en så bra skörd som möjligt från ditt växthus är det bra om man lyckas behålla värmen i växthuset så länge som möjligt. Se därför till att stänga alla luckor, dörrar och fönster när solen har slutat värma, dina växter kommer tacka dig för det.

Ett enkelt sätt är att använda automatiska öppnare som enkelt öppnar och stänger luckor på morgon och kväll. Då sköter sig växthuset sig själv och växterna trivs extra bra.

Takluckor & dörrar

Det självklara nästan alla tänker på när man pratar om ventilation i växthus. Takluckor är däremot inte det viktigaste ner det kommer till odling. Det finns många som odlar utan problem utan takluckor. Däremot är takluckor väldigt bra för klimatet

Ytskikt

Ett annat viktigt val när man klurar på hur ens framtida växter ska trivas är valet av ytskikt. Många gillar det underhållsfria och vackra glaset som släpper in mycket solljus och gör att man kan titta på när växterna utvecklas. På våra stormsäkra stålväxthus har vi ett speciellt odlingsglas som diffuserar ljuset och gör så att växterna trivs bättre dom soligaste dagarna, det går utmärkt att få det enbart i taket för att kunna njuta av växthuset även som uterum.

Kanalplast är annars ett väldigt bra alternativ för växterna, det släpper in mindre ljus än glas. Det gör att växterna kanske växer lite mindre från solstrålningen. Men på samma gång får man en stabilare temperatur inne i växthuset och växterna blir inte lika chockade över temperaturförändraringar och växer då lite bättre. Kanalplasten minskar då behovet lite för ventilation, men man måste fortfarande ventilera så att växterna kan andas. Däremot behöver man inte ventilera ut lika mycket värme.

Om kanalplast eller glas är det bästa för växterna är en diskussion som många trädgårdsoldare kanske inte lätt ger sig in på eftersom många har bestäma åsikter åt olika håll. Men oavsett vad du väljer så behöver man vara medveten om vilka förutsättningar de olika materialen medför.

Olika växter trivs olika

Självklart är valet av växter man har tänkt odla också viktigt. Om man använder sitt växthus till kaktusodling eller till att odla fruktgrönt eller blommor. Olika växter trivs olika bra i värme och kyla och ska ha olika förutsättningar för att trivas bra.

Vill man exempelvis odla mer tropiska saker vill man ett klimat i växthuset med jämn temperatur och då är kanalplasten ett självklart val. Men vill man odla exempelvis fruktgrön, blommor och lite blandat samt sitta och dricka morgonkaffet i växthuset, då är det säkert trevligare med ett glasväxthus.