Fraktfritt i Sverige & Danmark

0770-335 335

Grundarbete

När det är dags att anlägga ett växthus så behöver man oftast en grund att bygga det på. Våra olika växthus har alla lite olika sätt att montera dom på, det finns förlängda dörrar, murade väggar och halvmurade väggar. Vissa kan man montera direkt på gräsmattan direkt ur paketet medan andra behöver gjutas betongsockel till.

Växthus utan grundarbete

Nästan alla våra växthus går att montera utan grundarbete. De enklaste växthusen att montera är våra tunnelväxthus, där behöver man minimalt med grundarbete. Och i många fall kan man ha ett monterat växthus på enbart ett par timmar.

Våra med rejäla växthus går också att montera utan grundarbete, då använder man sig av en sockel som antingen följer med eller som finns som tillval. Sockeln har oftast markjärn som man placerar i gropar man grävt. Groparna kan sedan fyllas med jord, grus, betong eller något annat material beroende på vilka vindstyrkor man förväntar sig på platsen vars växthuset monteras.

Markarbetet är viktigt när det kommer till vinden på växthusen, exempelvis är det viktigt att man förstärker tunnelväxthusen mot vind eftersom deras ram oftast ligger ovanför marken. Detta gör enkelt med pålar eller andra långa pinnar som man fäster i marken och i bågarna.

Tunnelväxthusen är av sådan modell att man lätt kan flytta runt dom mellan säsongerna eller under säsongerna. Det går enkelt att använda den medföljande plasten under vår och höst för att kanske täcka ramen med fågelnät eller helt enkelt ta bort det under värmeböljor. Plasten på tunnelväxthusen kan på dom mindre modellerna monteras ned och upp på väldigt kort tid.

Fördelar med montering utan grundarbete.

  • Mer ekonomiskt.
  • Lätt att göra själv.
  • Enklare att flytta på växthuset i vissa fall.

Växthus med grundarbete

Det vanligaste sättet att montera ett växthus är på plan mark. Det kan antingen vara en sockel, betongplatta, trall eller något annat platt och hårt underlag. Det som är viktigt att tänka på är att underlaget ska kunna bära upp växthusets vikt samt det man odlar. Beroende på vars i landet man bor ställs det olika krav på grundarbete rådfråga en fackman om du är osäker. Vid bristfälligt grundarbete kan grunden röra på sig och växthuset kan då också göra det, vilket kan leda till sprickor på glas och liknande.

Det är viktigt att man gör grunden noga, precis som när man bygger allt annat. Det ska vara rakt, platt och diagonalerna ska stämma så att inte grunden är skev. Det brukar inte vara något problem att göra markarbete själv om man gillar lite pyssel i trädgården. Det finns många resurser på nätet i bygghandlar att ta hjälp av inför bygge av platta eller sockel.

Gör man ett grundarbete har man också möjlighet att göra en mur till sitt växthus som ökar takhöjden och gör det mer luftigt och rymligt. Muran kan göras antingen av betong, tegel, murblock eller något annat material man tycker är snyggt. Vi rekomenderar att man använder interta material annars kan dessa behövas bytas ut. Använd gärna sten och andra inerta material även till bäddar inne i växthuset för att få det så underhållsfritt som möjligt.

Fördelar med montering med grundarbete.

  • Mer rejält, kraftigare grundarbete.
  • Stabilare mot väder och vind..
  • Snyggt och praktiskt exempelvis med förhöjd muir.

Kallgravar

Växthus som monteras kan ibland lida av för låg takhöjd, ibland är detta önskvärt då man inte vill att växthuset ska sticka upp för mycket på tomten. Takhöjden/rymden kan enkelt åtgärdas med det som man kallar för kallgravar. Den enklaste konstruktionen av detta är att man gräver ner ett dike i mitten av växthuset och gör gången nedsjunken i marken. Gången kan sedan täckas med marksten eller grus.

Dels så får man naturliga bäddar på varje sida av växthuset. Sen fungerar det även med principen att kall luft letar sig neråt, vilket gör att den kallaste luften i växthuset kommer vara i den nedgrävda gången. Vilket gör att man får en högre temperatur på växterna. En hög temperatur på växterna är fördelaktigt när dom sätter frukt då många växter inte sätter frukt när det är för kallt.

Kallgravar är ett vanligt alternativ när man odlar fruktgrönsaker och ett enkelt och billigt sätt att förbättra sitt växthus och få det mesta av odlingssäsongen.

Höga vindstyrkor

Bor man på ett ställe där man löper risk för höga vindstyrkor bör man vara extra noga med grundarbetet och se till att säkra växthuset ordentligt. Lättare växthus som tunnlar bär man säkra med träpålar eller liknande för att förstärka konstruktionen mot sidovindar. Se också till att stänga växthuset, luckor och annat när det blåser mycket då man vill undvika att vinden kommer in i växthuset och börjar lyfta det. Både luckor och dörrar kan skadas av hårda vindar och stormar.